FEST MED KREPS: Dyr sjøkreps, rimeleg pasta, herleg blåskjelkraft og forførande ramsløkolje. Totalen gjer deg både mett og forført.
FOTO: Carl Martin Nordby
(Foto: Carl Martin Nordby)

FEST MED KREPS: Dyr sjøkreps, rimeleg pasta, herleg blåskjelkraft og forførande ramsløkolje. Totalen gjer deg både mett og forført. FOTO: Carl Martin Nordby Foto: Carl Martin Nordby

Sjøkrepslag

Mens ferskvasskrepselaga høyrer hausten til, er forsommaren årstida for sjøkrepselag.

Det er ikkje berre haustfangsten av ferskvasskreps som fortener eit eige «krepselag». Faktisk er kvar dag du går forbi ein fiskedisk eller ein båt på brygga med levande sjøkreps, ein perfekt dag for eit sjøkrepselag!

Sjøkrepsen blir mykje større enn ferskvasskrepsen. Det hender sjøkrepsen kan ha ei vekt på rundt 500 gram, sjølv om snittet ligg på 200–250 gram. I klørne er det òg ein del kjøtt, men dei er best å ete kokte og med skaldyrgaffel som pirkeverktøy. Halane derimot smakar aller best etter ei rask pannesteiking. Med rikeleg med smør og kvitløk får dei den perfekte aromaen.

Sjøkreps er ganske kostbart, så vil ein ete seg mett utan å bli ruinert, er det både lurt og godt med saus og anna mettande tilbehøyr. Pasta og fløytesaus, til dømes.

Fløytesaus laga av blåskjelkraft, kvitvin og sitron passar til alt frå havet. I dag la eg til ein liten «chilispice» som ein vri, fordi det er herleg å sveitte litt i panna når ein et i sola.

Denne retten lar seg sjølvsagt fint lage med linguine frå butikken, men det er liksom noko heilt spesielt med heimelaga pasta. Å lage pasta er nesten som å sjå inn i eit bål. Det er utruleg fascinerande å sjå korleis linguinen blir til – med utgangspunkt i ein klump egg og mjøl, litt handarbeid og ei rimeleg pastamaskin.

Ramsløken er i sesong ein månads tid no. Både løken, stilkane, blada og blomstrane har sine bruskområde. Den beste metoden eg har funne for å ta vare på smak og farge hos ramsløken, er å lage ei olje/puré på han. Miksar du berre masse olje og ramsløk, kjem det til å surne etter kvart, og alt må kasserast. Viss du derimot varmebehandlar den same pureen og legg han på reine glas, er han haldbar heilt fram til den neste ramsløksesongen.

Sjøkreps med pasta og fløytesaus (4 personar)

8 levande sjøkreps

2 ss olje

2 ss smør

2 fedd kvitløk

salt og pepar

Linguine:

300 g kveitemjøl

200 g durumkveite (kan kjøpast i vanleg butikk)

1 egg

4 eggeplomme

2 ss olivenolje

1,5 ts. salt

100 g vatn

Spicy blåskjelsaus:

1 kilo blåskjel

2 sjalottløk

1/2 kvitløk

1 medium sterk chili

15 g ingefærrot

3 dl kvitvin

1 ts. sukker

1 ss sitronsaft

fløyte

Ramsløkolje:

300 g ramsløk

5 dl solsikkeolje

1 ts. salt

Framgangsmåte

Linguine: Ha mjølet i ein miksebolle/foodprosessor. Hell over egg, vatn og olje. Køyr godt saman til ein veldig fast deig. Tøm deigen ut, elt saman for hand, pakk i plastfilm og la kvile i 30 minutt. Kjevle deigen ut med tjukkleik 3 og rull gjennom linguinesporet på maskina.

Kok opp vatn og salt, slepp pastaen oppi. La han koke i 2 minutt, hell han så i eit dørslag. Ha nokre stripar olivenolje over, og vend han raskt slik at den ikkje kladdar seg. Snurr linguinen rundt ein pinsett til det blir ein snurr og legg hani ei varm skål. Skum opp blåskjelsausen med ein stavmiksar og hell eit par gode auser over.

 

Blåskjelsaus: Skyl og reins blåskjela. Set over ein kjele med smør, hakka sjalottløk, chili, ingefær og kvitløk. Fres dette saman utan at det får farge. Ha på blåskjela og heitvinen og kok i 3–4 minutt, til blåskjela opnar seg og slepper den gode krafta.

Sil krafta over i ein kjele, og kok han ned til det halve med fløyten. Smak til med salt, pepar og sitronsaft. Miks godt saman, og hell sausen over pastaen. Legg nokre skeier ramsløkolje som smaksrike og dekorative striper rundt.

Ramsløkolje: Skyl ramsløken godt og la han renne av seg. Stapp han ned i eit blenderglas, hell salt og olje over. Miks dette saman til ei fin suppe. Det kan vere lurt å sleppe ramsløken du ikkje får plass til først, oppi etter kvart – framfor å stappe alt til ein hard ball i glasset. Hell dette i ein kjele og kok det på moderat varme i 5 minutt mens du rører roleg i kjelen. Hell olja på reine glas mens ho er kokande varm. Skru på lokk og set glaset på benken til det er romtemperert, deretter skal det lagrast kjølig.

Sjøkrepshalar: Halen skil du frå hovudet ved å vri. Tre ein trepinne gjennom halen slik at han held seg rett og dypp han 15–20 sekund i kokande vatn. Løft han rett over i iskaldt vatn. No slepper halekjøttet skalet lett når dei blir reinsa omtrent som ei reke. Halen steikjer du i panne med solsikkeolje til han får fin farge på oversida. Avslutt steikinga med nok smør og nokre knuste kvitløksfedd med skal. Halen skal vere medium/rå inni. Hell eit par skeier steikjesjy på krepsehalen når han ligg på tallerkenen.

Meir å lese på Sunnmøringen:
PASTA: Heimelaga er morsomst og best. FOTO: Carl Martin Nordby
(Foto: Carl Martin Nordby)

PASTA: Heimelaga er morsomst og best. FOTO: Carl Martin Nordby Foto: Carl Martin Nordby

RENSING: Sjøkrepshalen renses omtrent som en reke.
FOTO: Carl Martin Nordby
(Foto: Carl Martin Nordby)

RENSING: Sjøkrepshalen renses omtrent som en reke. FOTO: Carl Martin Nordby Foto: Carl Martin Nordby

PÅ PINNE FOR DEG: En trepinne gjennom krepsehalene forenkler stekingen. FOTO: Carl Martin Nordby /
(Foto: Carl Martin Nordby)

PÅ PINNE FOR DEG: En trepinne gjennom krepsehalene forenkler stekingen. FOTO: Carl Martin Nordby / Foto: Carl Martin Nordby

Siste nyheter

Rekneskapsslurv gir skatteetaten millioninntekter

Ein ny regel frå januar i år om tvangsmulkt for næringsdrivande som slurvar med å levere inn lovpålagde opplysningar har ført til millioninntekter for staten.

Amundsen: Eg kjenner meg ikkje igjen i kritikken til Mood

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) meiner regjeringa har satsa kraftig på beredskap, og avviser Robert Moods kritikk om at Noreg har store sikkerheitshol.

Laget til Boasson Hagen måtte ha politieskorte

Edvald Boasson Hagen og lagkameratane i Team Dimension Data mista ei ferje og fekk det travelt med å rekke starten på fredagsetappen i Tour des Fjords.

Kampfly nummer fem levert til Noreg

Det femte av inntil 52 F35 kampfly vart overlevert til det norske luftforsvaret i Arizona i USA 25. mai. Men det kjem ikkje heim enno.

23 drepne i angrep mot buss med kristne i Egypt

Minst 23 menneske vart drepne da væpna menn gjekk til angrep på ein buss med koptiske kristne i Egypt, opplyser guvernøren i Minya-provinsen. 

Folketalsutviklinga

Raude tal sidan 2016

I løpet av årets første kvartal har folketalet i Stranda kommune gått ned frå 4.623 til 4.590.

FV63 Langvatn/Djupvasshytta

Vegen opnar i ettermiddag

Statens Vegvesen melder at FV63 mellom Langevatn og Djupvasshytta opnar i dag fredag.

Gondolbana i Loen

Pengedryss i marknadsføring

Sist helg opna dronning Sonja den nye gondolbana i Loen. No opnar Nærings- og fiskeridepartementet lommeboka.

Sunnmøre Museum og Blåtind i Stordal

Paraplyvêr på pensjonisttur

Med ein god porsjon godt humør rista pensjonistane frå Stranda av seg regnet då dei Kristi Himmelfartsdag besøkte Sunnmøre Museum.

Misjonssambandet

Stor misjonssamling i Stranda

Norsk Luthersk Misjonssamband samlar troppene i Stranda.

Unni Wilhelmsen til Eidsdal

Komande helg, 26. og 27. mai, inviterer Eidsdalsrørå til familie- og kulturfest for fjerde året på rad.

Stranda

Glede over politi-vedtak

Ordførar Jan Ove Tryggestad i Stranda gler seg over at lensmannskontoret ikkje blir lagt ned.

Freista med korps-konsert

I fjor gjorde Stranda skulekorps god rekruttering, no håpar dei på å gjenta suksessen i år.

Stranda vg. skule

Selte 600 smoothie

 Ungdomsbedrifta ZUP UB frå Stranda vidaregåande skule har selt over 600 flasker med smoothie, deriblant frå Rema sin butikk på Stranda.