Trump truar Nord-Korea med militære løysingar

Donald Trump seier at dersom Nord-Korea oppfører seg uklokt, så er den militære løysinga til USA klar. Tyskland og Russland ber partane tone ned språkbruken.

– Militære løysingar er no på plass, klappa og klare, dersom Nord-Korea gjer noko uklokt, skriv den amerikanske presidenten på Twitter fredag.

– Forhåpentlegvis finn Kim Jong-un ein annan veg, held Trump fram, i det som er det nyaste utspelet i den pågåande ordkrigen mellom Washington og regimet i Pyongyang.

Tidlegare denne veka sa Trump at Nord-Korea vil bli møtt med «eld og sinne som verda aldri før har sett», om landet fortset å true USA.

Det framprovoserte ein trassig reaksjon frå Pyongyang, som trua med å gjennomføre eit rakettangrep mot Guam, eit lite amerikansk territorium i Stillehavet som husar viktige amerikanske militæranlegg.

– Høg risiko

Risikoen for ei militær konflikt mellom dei to landa er svært høg, åtvarar utanriksminister i Russland Sergej Lavrov fredag, ifølgje nyheitsbyrået Tass.

– Eg trur risikoen er svært høg, spesielt når ein ser på språkbruken, når det kjem direkte truslar om maktbruk, sa Lavrov.

Han kommenterte ikkje det siste utspelet frå den amerikanske presidenten, men sa at Moskva er uroa over språkbruken frå Washington. Lavrov sa at USA, som eit mektigare land enn Nord-Korea, burde ta det første steget for å roe spenningane.

Også talsperson for utanriksministeren i Kina, Geng Shuang, seier i ei utsegn at dei to nasjonane bør prøve å roe gemytta.

– Ikkje løysinga

Statsminister i Tyskland Angela Merkel kritiserte fredag retorikken til partane, som ho meiner ikkje er den riktige framgangsmåten.

– Eg ser inga militær løysing på konflikten, og eg reknar det heller ikkje som nødvendig, sa Merkel på ein pressekonferanse.

Den tyske statsministeren ønskte ikkje å kommentere om Tyskland vil stå saman med USA i ei eventuell militær konflikt med Nord-Korea. Ho oppfordra tryggingsrådet i FN til å fortsette å ta opp saka.

Merkel bad samtidig USA, Nord-Korea, Sør-Korea og Japan jobbe tett med FN for å finne ei løysing på konflikten.

Også utanriksminister i Noreg Børge Brende (H) seier at han ikkje ser ei militær løysing på den pågåande konflikten mellom USA og Nord-Korea.

– Det er svært viktig at konfliktnivået ikkje eskalerer og eg er meir og meir kritisk og uroa over den retorikk partane no nyttar. Det er uheldig når det eine ordet tar det andre, seier Brende i ei utsegn fredag.

Stille diplomati

Trass spenningane mellom dei to landa har Trump-administrasjonen i fleire månader ført eit stille diplomati overfor regimet, ifølgje nyheitsbyrået AP. Det at dei to partane har diskutert amerikanske fangar i Nord-Korea har vore kjent, men ifølgje AP er det først no på det reine at også andre saker har stått på agendaen for møta.

Nord-Korea gjennomførte ei testoppskyting av eit interkontinental ballistisk missil i slutten av juli. I etterkant har tryggingsrådet i FN skjerpa sanksjonane mot regimet.(©NPK)

Meir å lese på Sunnmøringen:
Siste nyheter

Oljefondet går inn i nytt klimasamarbeid

Noreg blir med i ei internasjonal gruppe som skal lage ein «gullstandard» for korleis store fond kan bidra til å fremje klimavennlege investeringar. 

Moore kom til vallokalet til hest

President Donald Trumps favoritt i suppleringsvalet i Alabama, den overgrepsskulda eksdommaren Roy Moore, kom til vallokalet til hest tysdag. 

400.000 barn truga av sveltedød i Kongo

Over 400.000 barn under fem år i Kongo er no så underernærte at dei står i fare for å døy av svolt innan få månader, åtvarar FNs barnefond UNICEF.

Stoltenberg varslar endringar i Nato 

Jens Stoltenberg opplever at han har fått eit forsterka mandat som generalsekretær i Nato. No vil han fornye alliansen. 

William og Harry ventast på den raude løparen under Star Wars-premieren

Dei britiske prinsane William og Harry er venta på Europa-premieren på «Star Wars: The Last Jedi». Dei to skal ha statistroller i filmen.

Tek i bruk anlegg for 4,9 mill kroner

Klar for ny sesong i Hyttehola

Hyttehola er eit fleirbruksanlegg til 4,9 millionar der idrettslaget og skyttarlaget i Sunnylven står skulder ved skulder.

Politiet i Møre og Romsdal

Brann og politi i same sentral

Tricia Boutté-Langlo:

Heidra svigerfaren med bursdagssong

Den amerikanske songarinna inviterte til julekonsert saman med Ytre Suløen i Stranda kyrkje søndag.