Kontrabeskjed om Mannen

Farenivået blir rødere og rødere

Det er store bevegelser i området rundt fjellpartiet Mannen i Romsdal.

Store bevegelser Den offisielle rapporten fra NVE forteller om svært stor økning av farenivået ved Mannen. 

New Articles

(Rbnett)Vakthavende geolog ved NVE, Einar Anda, opplyste derimot tidlig onsdag morgen til Åndalsnes Avis (krever abonnement) at det ikke hadde vært den store hastighetsøkningen i fjellet i løpet av natta.

– Det har heller gått litt ned. Etter at vi gikk på rødt har bevegelsene vært rundt ti cm i øvre delen i døgnet og i overkant av en cm i nedre del, sa han til avisa rundt klokka 06.40 onsdag morgen.

Store bevegelser

Men den offisielle NVE-rapporten (ekstern lenke – PDF) onsdag klokka 09.00 gir kontrabeskjed om bevegelsene i det ustabile fjellpartiet: Det er nå store bevegelser.

«Sent i natt har det kommet mer regn, og fjellets bevegelser har økt mye de siste timene. Bevegelsene har nå en døgnhastighet på 15-20 centimeter i døgnet i øvre del og 2-3 centimeter i døgnet i nedre del», heter det i rapporten.

På ett av målepunktene i øvre del har bevegelsene vært på hele 40 centimeter det siste døgnet, og NVE melder også at det har gått flere mindre ras fra Veslemannen i dag.

Opprettholder rødt farenivå

Det er varslet noe mer nedbør som regn og sludd de neste timene, deretter skal det bli kaldere.

NVE opprettholder farenivået på rødt – de evakuerte beboerne får dermed ikke flytte tilbake. Ferdselsforbudet opprettholdes og togtrafikken vil fortsatt være stanset på strekningen.

Denne saka ble først publisert av rbnett.