Polfararane har to dagar med mat igjen

Børge Ousland og Mike Horn skriv i ei oppdatering på Facebook at dei har nok mat til to dagar til på isen.
innenriks

Dei to polfararane gjekk 2,9 mil på isen tysdag og ytterlegare 2 mil natt til onsdag, skriv dei i oppdateringa. Dei er på veg mot skipet Lance, som er på veg for å møte dei.

Ousland skriv òg at dei brukte fem timar på å reparere ein øydelagt pulk, og at reparasjonen har fungert godt.

– Det var veldig bra at eg oppdaga det før vi padla. Hadde vi ikkje oppdaga det, ville alt vore gjennomvått, sovepose, klede òg vidare. Det hadde truleg enda opp med at vi hadde måtta bli redda, skriv Ousland.

Skipet Lance har stått fast sidan tidleg tysdag morgon, på veg mot der det skal møte polfararane, skriv VG. Onsdag klokka 12.57 rykte skipet framover i isen igjen.

– Vi har hatt nokre veldig kalde dagar i det siste, minus 40 grader og vanskeleg å sove. Vi går som to fulle menn, skriv Ousland i ei oppdatering på Instagram.

– Veldig på og fokusert

Børge Ousland (57) og Mike Horn (54) skulle plukkast opp av skipet Lance nord for Svalbard torsdag etter ein strabasiøs ekspedisjon over Polhavet frå Alaska. Skipet gjekk seg fast i isen, og polfararane ligg på etterskot.

Ekspedisjonsleiar Lars Ebbesen hadde natt til onsdag kontakt med dei to mennene, som skal vere svært fysisk medtatt.

– Eg snakka med Børge Ousland i natt, og han verka forvirra når det gjeld natt og dag, men er veldig på og fokusert. Han kan ikkje ta inn noko anna enn framdrift og det dei held på med no, seier Ebbesen til NRK.

Forsyningar på veg

Ousland og Horn har vore utandørs i ekstremt vêr i 85 dagar. Dei har forsyningar fram til torsdag, og slit med frostskadar og øydelagt utstyr.

Tysdag kveld forlét Aleksander Gamme og Bengt Rotmo Lance for å gå Ousland og Horn i møte. Med seg har dei mat og brensel, skriv VG, som har journalist og fotograf om bord på Lance.

Planen er at dei to skal bruke rundt eitt døgn på å komme seg dei 40 kilometrane fram til det avtalte møtepunktet.

Etter nye to døgn skal alle fire komme seg ned til Lance igjen. Onsdag formiddag var det ifølgje Ebbesen 46 kilometer mellom ekspedisjonen og dei to polfararane, skriv VG.

– Noko av problemet er at isen forandrar seg heile tida. Det har vore vanskeleg å finne farbare ruter for Børge og Mike. Det same gjeld for bakkemannskapet som er på veg sørfrå, seier Ebbesen.

Mildare vêr

Det er meldt fælt uvêr i området, men det vil ikkje treffe ekspedisjonen før helga.

Natt til onsdag morgon og utover dagen auka òg temperaturen, noko som har gjort tilværet meir leveleg for dei to polfararane.

– Det har hittil vore ekstremt kaldt med temperaturar mellom 30 og 40 minusgrader. No er det godt under 20 minus der ekspedisjonen er. Det er gode nyheiter, vurderer Ebbesen.

Frå onsdag var det opphavleg meldt austleg full storm på Nordenskiölds land på Svalbard.

– Mannskapet valde å sende ut Rotmo og Gamme på grunn av uvêret som kjem onsdag ettermiddag. Stormen vil vare torsdag og fredag, sa Ebbesen til NRK tysdag.

Børge Ousland og Mike Horn har prøvd å krysse Polhavet frå Alaska til Svalbard, men har slite med is som er mykje tynnare enn vanleg.

Ein liknande ekspedisjon har aldri før vorte gjennomført.

(©NPK)