Kongen har bursdag

Fredag er det 83 år sidan kong Harald vart fødd på Skaugum i Asker. Han er framleis i god aktivitet og skal snart på tur til Jordan.
innenriks

– Feiringa blir privat, seier kommunikasjonssjef Guri Varpe på Slottet til NTB. Utover det har ho ingen kommentar om kor kongefamilien skal vere bursdagen.

Kongen har lagt bak seg eit tidvis tøft år. I jula tok den tidlegare svigersonen Ari Behn sitt eige liv. I nyttårstalen fortalde kong Harald at dødsfallet har prega kongefamilien sterkt.

– Av og til er ikkje livet til å halde ut. For enkelte blir det så mørkt at ikkje noko hjelper. Ikkje eingong kjærleiken til sine aller næraste. Nokon ser ingen annan utveg enn å forlate livet. Dei som står igjen, må leve vidare. Fattigare – utan han dei var glad i, sa kongen i talen.

I januar vart kong Harald innlagt på Rikshospitalet på grunn av svimmelheit, men det vart ikkje oppdaga nokon alvorleg sjukdom. Han var innlagt i ei veke før han vart utskriven og var i ein periode sjukmeldt.

Han var òg sjukmeld nokre dagar før jul på grunn av ein virusinfeksjon.

Ut på tur

Men no er kongen friskmeld, og i starten av mars skal han og dronninga etter planen på det 50. statsbesøket sitt. Denne gongen går turen til Jordan for å besøke kong Abdullah og dronning Rania på det som blir det første statsbesøket deira i Midtausten.

Kongeparet skal mellom anna besøke ein jenteskule, Jesu døypestad ved Jordan-elva, Daudehavet og den berømte oldtidsbyen Petra.

Med på turen er utanriksminister Ine Eriksen Søreide (H), som tidlegare har skrytt av kor spreke bursdagsbarnet og dronninga er.

– Dei er godt vaksne, det er det ingen tvil om. Men eg har ikkje akkurat merka nokon reduksjon i tempoet av den grunnen. Dette er det fjerde statsbesøket mitt med kongen og dronninga, og tre av dei har vore til land langt bort. Først til Argentina og Kina i fjor, og no hit, sa Søreide under statsbesøket til Chile i mars.

– Løyndommen er å sove godt om natta, svarte kongen.

Står på

Det siste året har kongeparet òg vore på fylkestur til Hordaland og kommunane Jondal, Odda, Granvin, Ulvik og Askøy.

I august feira dei konfirmasjonen til barnebarnet, arveprinsesse Ingrid Alexandra.

– Du er pliktoppfyllande, medviten og flink. Du er varm og klok. Du har humor, sa ein rørt konge i talen sin.

Sjølv om kongen byrjar å nærme seg midten av 80-åra, har han ingen planar om å abdisere. I eit intervju med Dagens Næringsliv i fjor gjentok han tidlegare forsikringar om at han aldri kjem til å forlate trona så lenge han lever.

– Det har vorte tradisjon i dette landet for at vi held på til «the bitter end», sa han.

(©NPK)