Alaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France

Tour de France-leiar Julian Alaphilippe (27) klinte til og vann tempoetappen fredag. Han vart dermed den første til å vinne to etappar i år.
sport

Samanlagtleiar Alaphilippe opna glimrande og leia tempoetappen på målingane undervegs. Det såg ut til å bli ein spennande duell med Geraint Thomas mot slutten, men Alaphilippe auka tempoet på slutten og køyrde inn til ein imponerande siger, 14 sekund føre briten.

Franskmannen aukar dermed forspranget i Tour de France-samandraget til 1.26 minutt til regjerande meister Thomas.

Temposigeren på fredag hadde ikkje alle sett for seg.

– Eg kan ikkje tru det. Eg er så glad, sa vinnaren i eit intervju sendt på TV 2.

Overraska Thomas

Thomas blir likevel rekna som favoritt når dei no går inn i knallharde etappar i Pyreneene. Det sjølv om Alaphilippe gong på gong imponerer.

– Eg forventa eigentleg ikkje dette frå Alaphilippe, sa Thomas ifølgje BBC.

Han fortalde vidare at han no i aller høgaste grad må ta franskmannen på alvor i samandraget.

– Sjølvsagt kan han gå heile vegen. Måten han syklar på, held han fram som det, kan han vinne, sa Thomas.

Belgiske Thomas De Gendt leidde lenge etappen, men måtte sjå at Alaphilippe og Thomas var for raske. Dei Gendt vart nummer tre.

Stygg velt

Etappen vart òg prega av Wout Van Aerts stygge veltar. Han kolliderte med eit gjerde då han kjempa om leiartida og vart køyrd til sjukehus med ein flenge i det høgre beinet. Van Aert er lagkamerat med Amund Grøndahl Jansen i Jumbo-Visma.

Ingen nordmenn klarte å setje preg på tempoetappen. Sven Erik Bystrøm vart bestemann på 84.-plass.

– Det var litt tunge bein i starten, det må eg innrømme. Det var ein middels dag. Eg tok i, men sparte litt til dei harde fjelletappane òg, sa Bystrøm til TV 2 om eige løp.

Laurdag ventar ein tøff fjelletappe i Tour de France. Då skal syklistane avslutte med ei tøff stigning opp Col du Tourmalet.

(©NPK)