Latinamerikanske land gjenopnar trass i stor smitteauke

Latin-Amerika har vorte det nye episenteret til koronapandemien, men likevel byrjar fleire land å gjenopne økonomien og samfunnet.
utenriks

Brasil, Mexico og Colombia er blant landa som tok nye steg mot å gjenopne landet denne veka. Frå laurdag til søndag auka talet på smittetilfelle med 16.409 tilfelle i Brasil, 3.152 i Mexico og 1.147 i Colombia.

Mexico blir framleis rekna å vere i ein kritisk fase i spreiinga av viruset, medan Brasil og Colombia truleg enno ikkje har nådd toppen.

Byrjar normalisering

Turistnæringa i regionen Quintana Roo i Mexico starta måndag å førebu seg på å ta imot turistar frå 8. juni etter to månader med ei omfattande nedstenging.

– Det er ein veldig spesiell dag å starte prosessen med normaliseringa av Mexicos offentlege liv, sa Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador under eit besøk utanfor Cancún.

Gjenopninga gjeld òg bilproduksjon, gruvedrift og byggjebransjen.

Andre sektorar gjenopnar frå neste veke avhengig av smittesituasjonen i ulike regionar.

Trafikklys

Førre veke lanserte den mexicanske regjeringa ein «trafikklysplan» for gjenopning av landet og økonomien. I raude soner kan berre nødvendige næringar starte opp igjen. Det gjeld mellom anna hovudstaden Mexico City fram til tidlegast 15. juni.

I grøne soner kan derimot både skular og offentlege stader opne igjen med reglar for sosial distansering og god hygiene.

Så langt har Mexico rundt 10.000 koronarelaterte dødsfall og meir enn 90.000 stadfesta smittetilfelle.

Bogota nedstengt

I Colombia har president Ivan Duque utvida restriksjonar til slutten av juni og ber folk om å halde seg heime. Men han har samtidig tillate gjenopning av fleire sektorar frå måndag, inkludert kjøpesenter, frisørar, museum og bibliotek.

Det gjeld derimot ikkje for hovudstaden Bogota, der delar av byen med stor smittespreiing har vorte sett under endå strengare restriksjonar. Så langt har hovudstaden åleine meir enn 10.000 stadfesta smittetilfelle.

Med gjenopninga følgjer tryggingstiltak, som avgrensa tal på folk i butikkar, febersjekk og bruk av munnbind.

São Paulo gjenopnar

Brasil har meir enn 500.000 stadfesta smittetilfelle og er dermed det landet i verda som har flest tilfelle etter USA. Men to delstatar har gjenopna.

São Paulo og Ceara har delvis gjenopna med grønt lys til mellom anna skjønnheitssalongar, restaurantar og byggjebransjen. Det gjeld derimot ikkje i millionbyen São Paulo, der den økonomiske aktiviteten framleis er så godt som stillståande.

Delstaten Rio de Janeiro diskuterer òg korleis dei gradvis kan gjenopne.

President Jair Bolsonaro har kritisert delstatane som har innført strenge restriksjonar og har sjølv ved fleire høve undergravne smittevernsråd frå eigne helsestyresmakter.(©NPK)