Reiseliv

Ny rekord i overnattingar

Både nasjonalt og i Møre og Romsdal ble det i sommer satt ny rekord i antall overnattinger.

Vekst Reiselivsnæringa opplever sterk vekst.  Foto: Bjørn Arild Hatlem

Nyhende

Det er klart etter at Statistisk sentralbyrå (SSB) offentliggjorde overnattingstallene for august fredag.

14 930 679 overnattinger ved norske hoteller, campingbedrifter, hyttegrender og vandrerhjem er endelig fasit etter sommeren. Det er en vekst på en halv prosent fra rekordsommeren 2016.

805.607 overnattingar

I Møre og Romsdal var det 805 607 overnattinger i sommer. Det er en økning på tre prosent fra rekordsommeren i fjor. Mens norske overnattinger økte med to prosent, gikk utenlandske gjestedøgn opp med tre prosent. Fra utlandet var det klart flest tyskere som overnattet i Møre og Romsdal denne sommeren. Den største veksten var i gjester fra Nederland, etterfulgt av svensker og asiater.

Sommarrekord

– Knalltallene for august har gitt ny sommerrekord for fjerde år på rad, og det gleder vi oss stort over. Samtidig vet vi at SSB ikke får inn korrekte og høye nok tall for overnattinger i hytter og leiligheter, verken fra Airbnb eller andre kilder. De reelle overnattingstallene er derfor høyere enn SSB får målt, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Airbnb statistikkplikt

– Det er viktig at Airbnb og andre utleieaktører får statistikkplikt slik at reiseliv kan måles og planlegges lokalt. Norske myndigheter må blant annet sørge for at fergeruter kan tilpasses en lengre sommersesong. For Norge som helhet er det viktig å selge alle måneder og bredde ut markedsføring og tilbud, sier Krohn Devold.