Rassia mot veteranforeining i Kosovo

Tryggingspoliti frå ein EU-styrke slo fredag til mot ei foreining for krigsveteranar i Kosovo. Målet skal ha vore å få tak i dokument frå ei krigsforbrytarsak.
utenriks

Leiaren for foreininga, som organiserer kosovoalbanarar som kjempa mot serbiske styrkar under krigen i 1998 og 1999, vart arrestert. Advokat Tome Gashi seier leiaren, Hysni Gucati, skal overførast til Haag, der ein spesialdomstol etterforskar påstått lovbrot gjort av Kosovos frigjeringshær (UCK).

Vitne og medlemmer av foreininga seier politiet var ute etter dokument frå det internasjonale aktoratet. Foreininga seier ho har fått desse frå ei anonym kjelde og har fleire gonger sagt ho vil offentleggjere dokumenta.

Talsmann Christopher Bennett hos påtalemakta ved spesialdomstolen i Haag seier ei publisering vil undergrave rettsprosessen og vere ulovleg.

Sekretæren for veteranforeininga seier politifolk som snakka ulike språk, inkludert politi frå Kosovo, tok seg inn i lokala. EULEX, EUs innsats for å støtte opp om rettsstaten i Kosovo, har så langt ikkje kommentert aksjonen.

Tidlegare statsminister Ramush Haradinaj, som tidlegare var offiser i UCK, skriv på Facebook at det ikkje er nokon grunn til storming eller politioperasjonar. Han seier alle frivillig vil følgje retten. Haradinaj er sjølv tiltalt og frikjend to gonger ved ein annan krigsforbrytardomstol i Haag.

(©NPK)